Навіґативний ланцюжок

Навчання спеціалістів Дікергофф в інституті VDZ
27 лютого 2020

Навчання спеціалістів Дікергофф в інституті VDZ

Керівництво Дікергофф в Україні постійно сприяє підвищенню кваліфікації спеціалістів та долучає їх до регулярних програм навчання та підвищення професійних навиків. Саме тому в лютому-березні цього року представниками Дікергофф було прийнято участь в навчальних семінарах в м. Дюссельдорф, Німеччина, які вперше проводилися інститутом цементу VDZ російською мовою. В ході навчання було прийнято участь в трьох семінарах.

«Композиційні цементи та мінеральні добавки для їх виробництва»

В рамках семінару було розглянуто сучасний підхід до використання альтернативної сировини (наприклад, гранульованого доменного шлаку, золи-винесення та ін.) При виробництві цементу в якості його основних складових та можливі області застосування композиційних цементів в будівництві. Також були детально представлені показники якості, активності мінеральних добавок і особливості їх впливу на властивості цементу і бетону. Окрему увагу було приділено особливостям технології помелу основних складових цементу і оптимізації його гранулометричного складу. Учасники семінару отримали велику кількість практичних рекомендацій для введення мінеральних добавок в цемент без втрати якості одержуваного продукту.

«Вплив цементу на властивості та довговічність бетону»

В рамках семінару розглянуто основні фактори навколишнього середовища, що впливають на довговічність бетону. На європейському або національному рівні розробляються вимоги до складу бетону в залежності від класу експозиції, тобто стійкості бетону до агресивного середовища. На семінарі дані вимоги були представлені на конкретних прикладах. Додатково були детально розібрані різні види випробувань бетону на довговічність, такі як перевірка на морозостійкість, в тому числі в присутності антиожеледних реагентів, на опір карбонізації, на опір проникненню іонів хлориду і протіканню лужно-силікатної реакції, а також на опір сульфатної корозії. Окрему увагу було приділено впливу основних складових цементу, таких як клінкер, доменний шлак, зола-винесення і вапняк, на властивості і довговічність бетону.

«Сучасні методи аналізу мінералогії цементу»

Властивості цементу будь-якого типу визначаються, перш за все, його мінералогічним складом. Для виробництва і контролю якості продукції знання про склад і властивості клінкеру і цементу і їх зв'язку з технологічним процесом має вирішальне значення. На семінарі було представлені сучасні підходи до методів аналізу фазово-мінералогічного складу клінкеру і різних типів цементів, а також було розглянуто вплив різних умов випалу клінкеру на його властивості та властивості цементу.